Anna Aziz is the one who will treat you good , make you smile , and decress your burden with HER kiddo attitude , have fun guys .

Awansikecil

Foto Saya
Even dulu bila bersuara nak kasi satu dunia dengar, bila pakai nak vogue konon artis pun kalah, ketawa punya lah bagai nak rak. Namun Alahamdulillah, fitrah seorang muslimah pada akhlak, sungguh hidayah milik Allah, syukur pada Allah, syukur pada mak & ayah, and I am happy for who I am today. It's time to change to be better, better and better. Heh, hanya insan biasa fitrah seorang muslimah kian terasa harap kekal sampai bila-bila.Panggil Anna, 21 years old. Periang. MAKANAN ASASI : ICE-CREAM.

teMan setiA awAnsikeCIL

Khasiat minum air kosong .





Selama ni aku ni susah betul la lau bab nak minum air kosong ni apepun mesti nak air manis yang sejuk tu tak pun makan aiskrim tu lebih best dari minum air kosong tu haa tak rasa pape. Bila minum rasa cam pahit je pun. haha. Tular, ade hikmah ni Allah bagi sakit gigi seminggu ni haa makan ubat pun sakit lagi. Suka sangat minum and makan benda manis enn . Padan muka aku. sakit gigi  gilee weyhh.
wuuu wuu ( sambil  ketap bibir ) =.='

Tapi since few day ney gagahkan minum air kosong banyak-banyak . Nak minum manis pun jadi takot apa lagi nak makan aiskrim yang sangat enak lagi berkrim uh. ekeke. Puasa lah aiskrim tu seminggu jap. Hope cepat baik boleh makan lagi MIABAHAHAHHAHAHAHA -takde kesedaran punye olang . erk, sketi laa. :P

Now, anna nak share la khasiat minum air kosong tu ngan korang . Nak tau tak ? nak tak ? haa.
Nahh... baca ni...

KHASIAT MINUM AIR KOSONG ( yg ta bape sedap tu ) hehehe

1. Menetralisir racun dalam tubuh
2. Membakar lemak
3. Membersihkan racun dalam ginjal 

Minum air dan tetap sehat dan aktif. Untuk siapa saja yang suka Minum air ais(air dingin).

Hal ini sangat masuk akal, orang Chinese dan Jepun minum teh panas(tanpa gula&susu) setelah makan, bukan air ais. Mungkin ini saatnya bagi kita untuk menukar kebiasaan tersebut.


Mungkin sangat nikmat minum air ais setelah makan, namun air ais akan membekukan lemak yang baru saja kita makan . Dengan membekunya lemak akan memperlambat pencernaan.

Ketika lemak yang membeku ini bereaksi dengan asam, lemak akan dipecah dan diserap intestine lebih cepat dibanding makanan pada. Dengan cepat akan berubah menjadi lemak dan dapat menimbulkanbarah . Sangat disarankan untuk menkonsumsi sup panas atau air hangat setelah makan. Air mineral pon okay gak kalo korang rajin..


Masa yang sesuai untuk minum:

1-minum 2 gelas air masak SELEPAS BANGUN TIDUR. ianya membantu mengaktifkan organ dalaman.


2-minum segelas air masak 30 MINIT SEBELUM MAKAN. ianya membantu penghadaman dan membuat perut lebih bersedia memberi ruang untuk kemasukan makanan.


3-minum segelas air masak SEBELUM MANDI. ianya membantu pengaliran darah dan mengurangkan tekanan darah.


4-minum segelas air masak SEBELUM TIDUR. ianya dapat mengelakkan strok dan terkena sakit jantung ketika tidur.


Kesimpulannya kita sangat2 digalakkan untuk minum air masak sekerap yang boleh dengan kadar yang secukupnya untuk kesihatan badan kita. Dan masa yang dinyatakan di atas adalah masa yang baik untuk minum air. 

And last kurangkan makan makanan manis dan sejuk untuk kesihatan kita juga. Nanti kalau dah sakit haa sendiri tanggung aw bukan orang lain. Nak makan boleh tapi banyakkan minum air kosong sama. Barula seimbang en. So jagalah kesihatan baik-baik dari sekarang.
Nasihat ini dibawa khas dari awansikecil untuk anda semua yaa. babai

thanks for reading ! wassalam . XOXO


5 ulasan:

dear yayah berkata...

minum air masak lagi jimat drpd beli air ais.. huhu.. :)

Anna Aziz berkata...

haha. btol kann jimat duit seminggu ni x bli air manis :P

zila berkata...

info menarik..thnks sbb share.;) follow ur blog.

Anna Aziz berkata...

heheh thanks..will.visit yourss too

Anna Aziz berkata...

heheh thanks..will.visit yourss too